Este un lucru bine-cunoscut ca precizia ceasurilor mecanice nu este la fel de mare precum precizia ceasurilor quartz. Este insa perfect de inteles ca ticaitoarele noastre, cu o istorie atat de lunga si cu un mecanism atat de complex sa arate sensibilitate mai mare fata de diferitii factori externi, cum ar fi temperatura, umiditatea, s.a.m.d., afectand astfel si acuratetea.
Cum putem afla totusi cat de precis este ceasul nostru mecanic? Cel mai inalt grad de atestare a caracteristicilor ceasului este oferit de COSC (Controle Officiel Suisse des Chronometres), care pe langa certificarea acuratetii, testeaza si claseaza ceasul sub criterii foarte stricte. Mecanismele sunt testate timp de 15 zile, in 5 pozitii diferite si la 3 temperaturi diferite. Masuratorile au loc zi si noapte, chiar si in ziele de sambata si duminica cu ajutorul camerelor, iar in urma acestora au fost elaborate 7 criterii eliminatorii. Din cauza costului si cerintelor ridicate, mai putin de 5% din ceasurile elvetiene sunt acreditate COSC, insa marcile cu renume precum Rolex, Omega si Breitling ofera la majoritatea ceasurilor lor acest certificat.
O alta marca elvetiana, Tissot, apeleaza la certificarea de cronometru in produsul sau Tissot T-Complication COSC Steel Black. Ceasul este un cronometru certificat, acesta fiind cea mai inalta distinctie pe care o poate primi un ceas in industria elvetiana. La fel ca toate ceasurile acreditate COSC, mecanismul este identificat cu un numar de serie unic gravat pe interiorul sau si vine cu document doveditor. Certificatul COSC nu este un atribut necesar al ceasurilor, insa este o dovada incontestabila a calitatii mecanismului.
Va invitam sa vizualizati un filmulet despre acest cronometru, inregistrat in studioul nostru:
Putem spune ca e un lux sa detii un ceas automatic care pe langa stilul sau unic si plin de inspiratie are si o rezerva de mers de 80 de ore. Aceste caracteristici speciale sunt reflectate mai ales in precizitatea micilor detalii din modelul Tissot Luxury Automatic, dar nu sa nu uitam nici de mecanismul deosebit al acestui ceas, ceea ce se numeste Powermatic 80. Eleganta poate fi considerata insusirea principala a ceasului, dat de armonia suprafetelor lustruite, satinate si periate. Ceasul este disponibil si in variante a caror precizie este acreditata de COSC (Controle Officiel Suisse Chronometres), deci se considera un cronometru certificat. Tissot Luxury Automatic este intruchiparea fizica a ceea ce firma Tissot reprezinta: lux la pret accesibil.
Tissot PRS 516 Extreme poate fi considerat reinterpretarea moderna a modelului legendar Tissot PR 516. Acel model a fost deja creat sub influenta motosportului, dand dovada de dedicatia marcii Tissot fata de sporturile tehnice. Faima modelului initial se datora mai ales bratarii metalice, perforata sub forma de cercuri, care reprezentau volanul masinilor de curse. Acest model poate fi gasit si astazi in amintirea acestor vremuri distinse.
In ceasul Tissot PRS 516 Extreme Automatic Chronograph 3 gasim insa trasaturile principale ale automobilelor din vremurile noastre. Carcasa este inspirata din caroseria cu forma aerodinamica, aproape futuristica a masinilor moderne, iar minutiozitatea cadranului ne duce cu gandul la tabloul de bord al acestor masini. Motivul de fagure de miere de pe cureaua acestui ceas barbatesc se inspira in mod incontestabil din grila de aerisire a masinilor moderne iar materialul din care este fabricat, cauciucul, reprezinta in mod direct anvelopele masinii. Prin modelul sau PRS 516 Extreme, Tissot descopera noi orizonturi si evoca in creatia sa in mod indraznet viteza si implusul.
Ceasurile de mana indeplinesc functii esentiale si azi; ele pot dezvalui multe informatii despre persoana care le poarta. Tocmai de aceea, este foarte important ca ceasul ales sa fie in perfecta armonie cu stilul purtatorului. In zilele noastre exista deja foarte mult tipuri, marci si stiluri de ceasuri, tocmai de aceea este important sa ne documentam inainte de a cumpara un ceas. Trebuie sa cunoastem stilurile principale ale acestora, semnificatiile fiecaruia si sa recunoastem unicitatea cand o vedem in micile detalii.
In functie de trend:
Trendul are o influenta mare asupra ceasurilor. In functie de asteptari, forma, aspectul si chiar si materiile prime folosite sunt in continua schimbare. Cele mai noi colectii de ceasuri se diferentieaza de restul prin stilul abordat si chiar si prin functiile sale. Pentru o orientare mai usoara printre diferitele modele de ceasuri, va propunem urmatoarea categorizare:
Ceasuri elegante si clasice
Ceasurile barbatesti clasice sunt caracterizate de linii clare, de aspect clasic si materiale clasice. La aceste modele clasice cel mai des intalnim cureaua de piele, insa mai nou au aparut si cele cu curea metalica. Ceasurile clasice adopta culorile estompate, cadranul fiind alb sau negru, si pastreaza numerotarea traditionala. Aceste ceasuri de mana sunt perfecte pentru viata de zi cu zi, insa pot fi purtate fara nici o problema si la evenimente speciale.
Ceasuri moderne si minimaliste
Motivele minimale apar din ce in ce mai des si la ceasurile pentru barbati. Ceasurile care apartin acestui stil adopta simplitatea. Forme simple, curele discrete, culori estompate si cadran simplu – acestea sunt caracteristicile principale ale ceasurilor moderne. Aceste produse cu stil minimal provin mai ales din zona de nord, de la designeri scandinavieni. In mod evindent, la aceste ceasuri accentul cade mai mult pe functiile ceasului decat pe aspectul acestuia.
Ceasuri sport
Structura ceasurilor sport difera foarte mult de celalalte doua tipuri de ceasuri. Deja la prima vedere ceasurile sport par structuri masive atat in privinta curelei cat si a carcasei, care vor rezista indiferent de imprejurimi. In ceea ce priveste culoarea, aceste ceasuri evita culorile alb, negru sau maro, adoptand culorile intense. In majoritatea cazurilor sunt prevazute cu diferite functii, cum ar fi cronometrul, rezistenta la apa si soc iar unele modele sunt prevazute si cu senzor de scufundare. Mentionarea acestor trei stiluri nu este insa suficienta, ceasurile barbatesti de prestigiu vor fi discutate separat.
Ceasuri de prestigiu
Printre aceste produse gasim si ceasuri de firma si prestigu a caror valoare este recunoscuta la nivel mondial. Printre ceasurile de prestigiu se enumara ceasurile foarte rare (piesele antice), piesele unice fabricate in intregime manual si ceasurile de lux de inalta calitate. Aceste ceasuri rare sunt caracterizate de forme si culori clare si in majoritatea cazurilor sunt ceasuri mecanice sau ceasuri automatice. Cele mai precise ceasuri mecanice sunt cronometrele, fabricarea acestora insa necesita expertiza. Aceste ceasuri de lux simbolizeaza succesul, nu este de mirare faptul ca printre colectionari se afla si sportivii de elita, oamenii de afaceri de succes, actorii si restul celebritatilor.
Ceasuri si calitatea
Indiferent de trend, in cazul ceasurilor barbatesti cel mai mare accent cade pe calitate. Dintre multitudinea de ceasuri este indicat sa optam pentru o marca cu renume care ofera si calitate pe langa aspectul cerut. Gasiti ceasul barbatesc ideal pentru dvs. cu un singur click la noi.
Ceasuri pentru barbati online? Cu siguranta!
Pentru a gasi colectiile de ceasuri, nu mai este nevoie sa pierdeti timpul cutreierand prin toate magazinele de specialitate. Azi, puteti gasi toate ceasurile de firma prin o simpla navigare pe site. In gama unica TOPceas de ceasuri barbatesti veti gasi doar ceasuri originale si de calitate. Oferim o varietate mare de ceasuri barbatesti de la cele mai cunoscute firme. Daca doriti un produsde calitate, nu ezitati sa ne alegeti.
In cazul ceasurilor mecanice recomandam ca acestea sa fie armate cu grija (fara a fi fortate) o data la 24 de ore, intotdeauna la aceeasi ora. Armarea periodica este recomandata si atunci cand ceasul nu este utilizat pentru o perioada mai lunga de timp. La fel si in cazul ceasurile automatice este indicata ajustarea manuala daca nu purtam ceasul sau folosirea unei cutii de intoarcere, pentru a tine ceasul in miscare. Daca nu sunt folosite, recomandam scoaterea bateriei din ceasurile cu quartz, pentru a evita eventualele scurgeri de acid.
Carcasa ceasului nu se desface! In cazul in care ceasul se defecteaza, sau necesita o schimbare a baterieri acesta trebuie trimis inapoi la dealer, pentru a fi examinat la un Centru de Service autorizat, altfel isi poate pierde garantia. Mai ales in cazul ceasurilor care intra in contact cu apa, este neceasara schimbarea periodica a garniturilor de etanseitate (capat, coronite), si pentru siguranta, efectuarea unui test de etanseitate.
Cum sa mentinem ceasul curat? Este important sa tinem intotdeauna ceasul curat deoarece si acest factor poate contribui la buna functionare:
Ceasul este tot timpul lipit de piele, astfel este recomandata folosirea unui material textil moale pentru a sterge transpiratia, apa sau alte substante de pe carcasa si de pe curea; cureaua umezita se deterioreaza si se rupe mai repede. Recomandam persoanelor care transpira abundent sa puna accent pe acest aspect.
Nu frecati componentele ceasului, acesta poate duce le deteriorare, la decolorare sau se pot sterge unele imprimeuri
In cazul in care in loc de curea avem o bratara, este permisa folosirea unei periute de dinti si a apei cu sapun
Nu depozitati ceasul impreuna cu alte articole
Rugina poate aparea si la ceasurile din otel indoxidabil daca acestea nu sunt curatate corect
Factori externi:
Nu expuneti ceasul la temperaturile extreme deoarece pot defectiona ceasul
Evitati contactul indelungat cu razele solare, acestea pot duce la decolorare sau deformare (a cadranului de exemplu)
Nu expuneti ceasul la socuri mecanice, cum ar fi scaparea ceasului; in afara ceasurilor cu design special acestea sunt create pentru purtatul simpul la mana
Evitati contactul cu diferite chimicale daunatoare (solventi, detergenti, parfumuri) care pot deteriora ceasul; nu intrati in apa sarata cu ceasul!
Chiar daca tradus inseamna doar „Fabricat in Elvetia”, acest marcaj are o semnificatie mult mai ampla pentru lumea intreaga. In industria orologiera „Swiss made” sau cateodata doar „Swiss” reprezinta cel mai inalt standard al calitatii care va oferi intotdeauna o garantie sigura cumparatorului. Daca ceasul dvs. are calitatea si precizia elvetiana, pe cadranul acestuia va aparea eticheta „Swiss made”, pozitionat la ora 6 (ceasurile Breitling sunt exceptii, aici uneori apare pe capac). Conform conventiei, cele doua cuvinte apar cu majuscule, despartie de indicatorul orei, unde este cazul.
Cu exceptia brandurilor bine-cunoscute, ceasurile fabricate in alte locatii evidentieaza tara de origine pe capacul ceasului. In momentul de fata legea Elvetiana permite diferitelor branduri utilizarea acestui marcaj doar sub anumite reguli stricte cu privinta la calitatea si procesul de fabricarea a ceasurilor. Conform acestei legi 50% din componentele ceasului trebuie sa provina din Elvetia, iar testarea si asamblarea finala trebuie realizata tot in aceasta tara. Cand alegem un ceas, pe langa eticheta „Swiss made” este totusi foarte important sa luam in considerare renumele si prestigiul de care se bucura diferitele marci de ceasuri.
Informatiile despre rezistenta la apa a ceasurilor noastre sunt date print-un marcaj, care poate aparea pe cadran sau pe carcasa, este important insa sa stim si ce semnifica acest marcaj. De exemplu, 30m nu reprezinta adancimea pana la care putem intra sub apa cu el, sunt mult prea multi factori care trebuie luati in considerare cand intram in apa cu un ceas. Rezistenta la apa este testata in laboratoare specializate, care expun ceasul la o presiune statica. In mediul inconjurator, multi parametri (de ex. temperatura) nu vor corespunde celor din laboratorul de testare si care pot avea influenta si garniturile de etansare. Tocmai deaceea este important sa fim atenti la felul in care folosim ceasurile, si sa stim ce se intelege prin aceasta rezistenta:
Fara marcaj = ceasul nu poate fi udat in nici un fel
3ATM/30m/100ft, WR sau Water resistant = ceasul rezista la stropiri intamplatoare, insa nu este recomandat a fi uzat
5ATM/50m/165ft = ceasul rezista la dus, spalat pe maini
10ATM/100m/330ft = ceasul rezista la inot de suprafata, sarituri in apa
20ATM/200m/660 = ceasul rezista la sporturi acvatice, scufundari
Este strict interzisa activarea coroanelor de setare in timpul contactului cu apa; trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt insurubate strans dupa fiecare operatie. Unele ceasuri, create in special pentru scufundari sunt echipate cu o coroana insurubata care asigura o rezistenta la apa mult mai mare. Din cazua uzurii ceasului, este recomandata verificarea anuala a rezistentiei acestuia la apa.
Daca suntem pasionati de ceasuri si ne intereseaza si ceea ce ascunde acestea dincolo de aparenta, avem de raspuns la o intrebare esentiala: ce alegem, ceas mecanic, automatic sau quartz? Daca cele automatice si cele mecanice se aseamana intre ele, cele quartz intra intr-o categorie complet diferita.
Cand vine vorba de ceasuri mecanice, gandul nostru zboara la ceasul bunicului care rotea cheita in fiecare seara pentru a tine ceasul in miscare. Noi, avand deja ceasurile noaste quartz, care functionau cu baterie fara sa necesite interventia noastra, ne miram de ce s-ar complica bunicul in halul acesta. El stia insa ca prin alegerea sa alesese traditia, prestigiul si exclusivitatea, calitati pe care o simpla baterie nu le poate oferi. Ceasurile mecanice se numara printre cele mai vechi ceasuri si sunt alcatuite din roti dintate, arcuri, suruburi si alte elemente asemanatoare, toate lucrand impreuna intr-o armonie perfecta pentru ca pe cadranul nostru sa apara ora exacta.
Ceasurile automatice sunt si ele la randul lor ceasuri mecanice, fiind descoperite mai tarziu, tocmai pentru a ne facilita munca. Ceasurile automatice nu necesita intoarcere manuala, ele isi castiga energia necesara pentru functionare din simpla miscare a mainii. Pe langa elementele din ceasul mecanic, aici gasim in interior si un rotor, care odata cu miscarea mainii datorita inertiei si greutatii sale se va invarti, tensionand arcul principal. Primul ceas de acest tip a fost fabricat in 1777 de catre ceasornicarul elvetian Abrahan-Louis Perrelet si necesita 15 minute de umblat pe jos pentru ca ceasul sa fie incarcat complet.
Pe de alta parte, ceasul quartz este o inventie japoneza relativ noua, care a revolutionat piata fiind mult mai precis si mai ieftin decat cele mecanice sau automatice. Ele functioneaza pe baza unei baterii, care trebuie schimbata periodic. Abaterea acestor ceasuri este de 10-20 secunde pe luna, pe cand a celor mecanice este de -15/+20 secunde pe zi. Tot atunci, ceasurile mecanice si automatice au nevoie de o revizie in fiecare 3-4 ani pentru buna functionare. De ce sa alegem totusi ceasurile traditionale in loc de cele quartz? Unii fac aceasta alegere tocmai din cauza mecanismului lor extrem de complex care este considerat si „sufletul” ceasului dar si pentru valoarea si prestigul pe care aceste ceasuri le-a castigat dealungul anilor. Oriunde am merge in lume, un ceas traditional se va bucura de o exclusivitate si de o apreciere mult mai mare decat cele cu un mecanism mai simplu.